La baixa cotització dels autònoms els condemna a pensions reduïdes

Posted by:

L’import mitjà de la pensió per jubilació per a un autònom va ser de 678 euros el 2014. Un 40% menys del que va percebre de mitjana un pensionista que havia cotitzat com a assalariat (1.143 euros al mes). La bretxa entre tots dos és molt gran i segons diversos informes, es continuarà obrint els propers anys per a un col∙lectiu que supera avui els tres milions de persones a Espanya.

Més del 85% dels autònoms està cotitzant a la Seguretat Social per la base mínima i, per tant, quan es jubilin també els correspondrà una pensió pú­blica molt reduïda. Les dificultats econòmiques i la precarietat –més d’un terç dels autònoms afirma que el seu negoci “amb prou feines els permet arribar a final de mes”– tenen un paper important a l’hora de decidir quant aportar, ja que fins al 65% dels que estan afiliats pel mínim assegura que “no es pot permetre augmentar la base de cotització”.

Un fet que produeix especial preocupació és el desconeixement que impera entre els autònoms quan es planteja la seva futura jubilació. Ni més ni menys que quatre de cada cinc treballadors per compte propi no sap quant cobrarà aproximadament de pensió en el moment en què es jubili. Malgrat que majoritàriament s’enfronten a una pensió baixa, el 43% no pren cap mesura d’estalvi o inversió a llarg termini, de cara a complementar els seus ingressos quan deixin de treballar.

edarassessors

About the Author:

Asesoría creada en el 2002 en Badalona, Barcelona, fruto de la inquietud de sus socios fundadores. Nuestro objetivo ha sido especializarnos en la pequeña y mediana empresa, así como en los profesionales y particulares ofreciendo un asesoramiento integral dentro de los ámbitos Fiscal, Contable, Laboral y Mercantil, así como servicios integrales para inmigrantes residentes en la Comunitat Autònoma de Catalunya Leer más